ماشته بافی

 ماشته 2

ماشته نوعي پارچه است و در دسته بندي رشته‌هاي صنايع دستي ،در دسته نساجي سنتي محسوب مي شود، ماده اوليه آن پشم ريسيده است که در حال حاضر از نخ‌هاي پلي استر و آکريليکي موجود در بازار استفاده مي‌کنند. ابزار بافت در ماشته بافي شامل دار ماشته بافي چهار وردي که ورد ابزار تقسيم بندي تارهاي چله در هنگام ماسوره است . چرخ چله پيچي ،چرخ ماسوره پيچي و ماکو و ماسوره؛ در واقع قسمت اصلي دار شامل 4 ورد است که وظيفه تقسيم تارهاي چله را به عهده دارد اين وردها توسط 4 پدال به پايه دار وصل مي شوند که به هنگام بافت با جابجائي هماهنگ آنها توسط پاهاي بافنده عمل بافت صورت مي گيرد.

براي بافت ابتدا ماکو را با نخ پودي به دور ماسوله مي پيچد و در درون ماکو قرار مي گيرد تا از دهانه کار عبور کند، بافنده پاهاي خود را بر روي تسمه پدال ها فشار داده تا با جابجائي وردها به دو دسته زير و رو تقسيم و به اصطلاح دهانه کار باز شود. با باز شدن دهانه کار ماکو را از آن عبور داده و پود را با زدن شانه بر لبه پارچه کوبيده و به همين ترتيب در هر رج با کشيدن 2عدد از پدال‌ها طبق نقشه بافت جابجا شده و مراحل بافت صورت مي گيرد،نوار بافته شده به طور تقريبي 9 متر طول و 45 تا50 سانتيمتر عرض دارد که هر 4 قطعه آن را به هم دوخته تابافته اي به ابعاد 2در 2مترمربع به دست آيد.

کاربرد ماشته در گذشته بصورت رختخواب پيچ بوده ولي امروزه کاربردهاي ديگري نظير روميزي،رويه مبلمان، پشتي و تکه دوزي رويه کيف وکفش زنانه و………مورد استفاده قرار مي گيرد. مي توان با تغيير در طرح و رنگ و تکنيک بافت کاربردهاي جديدتري براي آن تعريف کرد.اين دست بافته در اکثر مناطق استان و در شهرهاي خرم آباد ، بروجرد ،نورآباد ،اليگودرز و…..بافته مي شود.

ماشته بافی

 

ماشته بافی

Check Also

راه های جاودانه کردن فرش دستباف

فرش دستباف یکی از صنایع یا بهتر است بگوییم، هنرهای ایرانی است که آوازه آن …