اگر بمبئی نقطه آغاز شما برای آشنایی با فرهنگ هندوستان است، باید خودتان را آماده کنید که با یک شهر پرانرژی همراه با ماجراجوییهای بسیار اما آلوده و با امکانات حمل و نقل محدود روبرو هستید. در زمان استعمار بریتانیا در شبه قاره هند، بمبئی اهمیت بسیاری برای استعمارگران داشت و بعد از افتتاح کانال سوئز در سال 1869 این شهر را دروازه هند نامیدند. در قلب بزرگترین بندر در ساحل غربی هندوستان، هنوز هم ردپای معماری استعمارگران دیده میشود؛ عمارتهای باشکوهی که توسط بیگانگان ساخته شده بودند و هنوز هم در شهر خودنمایی میکنند. بمبئی خانه صنعت، تجارت و بزرگترین مرکز تولید پارچههای پنبهای و فیلمهای سینمایی است و یک سوم از درآمد مالیاتی هند از این شهر کسب میشود.
اگر خانه شما در یک شهر مدرن قرار دارد یا در یک روستا ساکن هستید، سرعت دیوانهوار و شلوغی شهر حتما شگفتزدهتان خواهد کرد اما در بمبئی هر توریستی احساس بودن در یک شهر جهان وطنی را دارد. سفر به بمبئی به معنای بازدید از بازارهای منحصر به فرد، معابد پنهان، رستورانهای برتر، لذت ماجراجویی، شب زنده داری و تماشای بالیوود است.
چگونه برویم؟
ویزای توریستی هندوستان به افرادی تعلق میگیرد که به قصد تفریح وارد این کشور میشوند. روادید توریستی از طریق سفارت هندوستان به مدت یک ماهه صادر میشود و امکان تمدید آن در کشور هندوستان وجود ندارد. برای اخذ روادید احتیاج به مصاحبه یا حضور شخص نیست و نماینده یا وکیل میتواند از طرف شخص اقدام کند.
سفارت هندوستان در تهران در خیابان شهید مطهری، خیابان میر عماد قرار دارد و برای درخواست ویزا باید علاوه بر پر کردن فرم ویزا، شناسنامه، گذرنامه، دو قطعه عکس، بلیت رفت و برگشت و رزرو هتل را همراه داشته باشید. همچنین برای رسیدن به بمبئی میتوانید از خطوط هوایی ایران ایر، بحرین، قطر، امارات و ترکیش استفاده کنید.
سرزمین رویاها
بمبئی شهر بالیوود و سرزمین رویاهاست؛ خانه یکی از بزرگترین صنایع فیلمسازی جهان. هر سال بیش از هزار فیلم در بالیوود تولید میشود که بیش از 100 فیلم آن را در بمبئی میسازند. صنعت فیلمسازی در هندوستان تاریخ طولانی دارد. در سال 1913 سینمای هند راه خود را آغاز کرد از فیلمهای صامت تا پیشرفتهترین فیلمهای سه بعدی مسیری است که این صنعت طی کرده است.
بالیوود نام خود را از ادغام بمبئی و هالیوود( صنعت فیلمسازی آمریکا) به دست آورده است. سینمای بالیوود حدود 3.6 میلیارد نفر مخاطب دارد؛ رقمی که بیش از نیمی از جمعیت جهان است. صنعت سینمایی هندوستان فقط محدود به این سرزمین نیست؛ فیلمهای انگلیسی زبان بسیاری توسط مدیران بالیوود تولید میشوند و رد پای این سینما را میتوانید در اکثر فیلمهای دنیا بیابید.
فیلمهای سینمای بالیوود با ژانر ملودرام و داستانهای مشابهی از قبیل مثلث عشقی، درامهای خانوادگی، فداکاری، آدمربایی و خیانت طرفداران پر و پاقرصی در تمام دنیا دارند. شهرک فیلمسازی در سال 1978 توسط دولت ایالت ماهاراشتارا برای کمک به صنعت بالیوود و برای رشد آن ساخته شده است. این شهرک بزرگ با بیش از 20 استودیویی داخلی مجهز به فضای باز برای فیلمبرداری است.
این شهرک سینمایی در حومه غربی بمبئی قرار دارد. چندین تور برای بازدید از این شهرک سینمایی وجود دارد و بسته به گزینههایی که برای گردش وجود دارد قیمت آنها متفاوت است. تور بالیوود از سال 2003 به راه افتاد؛ تور خصوصی نیم روزی حدود 135 دلار برایتان هزینه در بر خواهد داشت و افزایش تعداد ساعتها و گزینههای بازدید بر این قیمت میافزاید.
بالیوود در قرن 21 هم توانست موفقیتهای بسیاری به ارمغان بیاورد و محبوبیت خود را جاودانه کند. با توجه به پیشرفت تکنولوژیهای فیلمسازی، بالیوود خود را با سینمای روز دنیا تطبیق داد و توانست در گیشههای هند و خارج از آن موفق شود.
تقویم سفر
درست است که بمبئی در هر فصل سال زیباییهای دیدنی دارد اما به توریستها توصیه میشود برنامه سفرشان را برای ماههای خرداد تا شهریور که هوای شهر بسیار گرم و شرجی است تنظیم نکنند. از مهر تا اسفند بهترین زمان برای بازدید از این شهر پر جنب و جوش است. در این وقت سال هوای بمبئی بسیار دلپذیر است و از میزان رطوبت هوا هم کاسته میشود.
البته بمبئی یک شهر بندری است بنابراین رطوبت هوا در تمام طول سال وجود دارد اما درجه حرارت هوا بین سردترین و گرمترین فصل سال حدود 30 درجه اختلاف دارد. اگر تحمل رطوبت هوا را دارید، بزرگترین جشنواره بمبئی اواخر مرداد و اوایل شهریور به مدت 10 روز برگزار میشود که شامل آیینهای مذهبی باشکوهی است که تمام شهر را در بر میگیرد.
از خودروهای آخرین سیستم تا ریشکا
بمبئی شهری در حال حرکت است. در این شهر هیچ نقطه ثابتی وجود ندارد؛ حدود یک میلیون وسیله نقلیه درآن وجود دارند، از خودروهای آخرین مدل گرفته تا گاری و ریشکا. برای رفتن به نقاط مختلف شهری اکثر توریستها از تاکسی استفاده میکنند؛ زیرا وسایل حمل و نقل عمومی غالبا شلوغ و کثیف اند.
البته اگر هوس ماجراجویی دارید میتوانید سوار اتوبوسهای عمومی شهر بشوید. در مورد تاکسیها بهتر است سراغ تاکسیهایی بروید که تاکسی متر دارند یا از قبل در مورد کرایه راه به توافق برسید، زیرا بسیاری از رانندگان تاکسی نرخهای بالایی برای مسافتهای کوتاه تعیین میکنند. گرفتن تاکسی از هتل هم باعث میشود هزینههایتان بیشتر شوند.
میگوی آتشین
وقتی که در ترافیک و شلوغیهای بمبئی کلافه شدید باید خودتان را به یک رستوران هندی برسانید؛ جادوی غذاهای خوشمزه این شهر خستگی را از تنتان به در خواهد کرد. اگر بخواهید بهترین مواد غذایی را در این شهر لیست کنید بهتر است بدانید که با لیست بلند بالایی طرف هستید. بمبئی شهری با طعمهای متنوع هندوستان است.
اگر سراغ غذاهای خیابانی میروید باید بدانید که طعمی را امتحان میکنید که پیش از این تا به حال نچشیدهاید. اگر معدهتان تحمل پیاز، سیر و فلفل زیاد را ندارد بهتر است اصلا غذاهای خیابانی را امتحان نکنید در غیر این صورت انواع سمبوسه، سیب زمینی و ساندویچهای لذیذ در بوفهها ارزش امتحان کردن را دارند.
در بمبئی انواع غذاهای دریایی به سبک هندی سرو میشوند؛ میگوی آتشین و ماهیهای طعم دار همراه با برنجهای لذیذ را نباید از دست بدهید. شیرینیهای بمبئی به خصوص فالوده کولفی تجربه سفره هندی را برایتان تکمیل میکنند.
در بمبئی رستورانهای ایرانی هم فراوان اند و اگر هوس غذاهای ملی کردید یا نتوانستید با طعم تند غذاهای محلی کنار بیایید بهتر است سری به این رستورانها بزنید. رستورانهای محله ماهاراشتارا بهترین غذاهای شهر را دارند؛ اگر اهل غذاهای گیاهی هستید میتوانید بشقاب سبزیجات راکه همراه با برنج، سالاد و جوانه گندم است سفارش دهید.
بهترین مکان اقامت
هتلهای بمبئی گران قیمتترین هتلهای هندوستان اند و در اکثر موارد برای این هزینه اضافی خدمات بیشتری هم دریافت نمیکنید؛ اما به هر حال شما در بمبئی هستید. پس بهتر است ریز بینی را کنار بگذارید و از جذابیتهای سفرتان لذت ببرید.
هتل تاج محل
هتل قصر تاج محل در سال 1903 ساخته شد تا جلال و شکوه تاج محل در دروازه هند بازسازی شود. این هتل لوکس دارای رستورانهای متعدد با سرآشپزهای مشهور است. میتوانید غذاهای چینی را در رستوران اژدهای طلایی، غذاهای ایتالیایی را در موریمو و غذاهای ژاپنی را در دیگر رستوران این هتل بخورید. دکوراسیون این هتل با سبک معماری سنتی هند تطبیق دارد و مهمانان میتوانند از خدمات درمان سنتی استفاده کنند. قیمت یک شب اقامت در این هتل پنج ستاره برابر با 100 دلار است.
هتل مجهز و مدرن
هتل سوفیتر بمبئی یک هتل مجهز و مدرن است. تمام اتاقها مجهز به تلویزیون صفحه تخت، مبلمان زیبا و سرویس حمام آسان هستند. این هتل مجهز به استخر روباز، سالن بدنسازی و سوناست. آشپزهای ماهر این هتل شما را به دنیای طعمهای لذیذ هند میبرند. اینترنت رایگان در تمام محوطه هتل برای مهمانان قابل دسترسی است و میتوانید در اتاقتان یک دستگاه قهوهساز داشته باشید. قیمت اقامت یک شب در این هتل پنج ستاره برابر با 80 دلار است.
هتل چوبی
هتل رجنت در نزدیکی گالری ملی هنر مدرن بمبئی قرار دارد. تمام 49 اتاق این هتل مجهز به یخچال، تلویزیون صفحه تخت و اینترنت پر سرعت هستند. دکوراسیون چوبی این هتل یکی از جذابیتهای آن است. کافه 24 ساعته هتل همیشه برای پذیرایی از شما آماده است. قیمت اقامت یک شب در این هتل سه ستاره 60 دلار است.
ارزان و مناسب
گرند هتل یک گزینه مناسب برای کسانی است که نمیخواهند زیاد هزینه کنند اما دوست دارند خدمات مناسبی دریافت کنند. این هتل در دهه 60 ساخته شده اما بازسازیهای متعدد ساختمان آن را سرپا نگه داشته است. این هتل مجهز به مرکز تناسب اندام، رستوران و اینترنت رایگان پر سرعت است. تمام اتاقها مجهز به تلویزیون صفحه تخت و دستگاه پخش دی وی دی هستند. قیمت یك شب اقامت در این هتل سه ستاره 50 دلار است.
72 ساعت در شهر بندری هندوستان
شاید جاذبههای تاریخی بمبئی به نسبت دیگر شهرهای هند کمتر باشد اما مناظر منحصر به فرد و نقاط دیدنی جذاب این شهر بسیارند. در شهر سواحل، هر چیزی که از سفر انتظار داشته باشید برایتان فراهم است از سواحل زیبا گرفته تا بالیوود.
روز اول
گردش تاریخی
بمبئی یک شهر تاریخی است که سالها تحت استعمار بوده است؛ شهری که برای بریتانیا اهمیت بسیاری داشته و بناهای استعماری آن هنوز دیدنی اند.
دروازه هند
مشهورترین بنای تاریخی بمبئی دروازه هند است که به مناسبت سفر شاه جورج پنجم و ملکه ماری به این شهر ساخته شد. ارتفاع دروازه به قدری است که اگر با قایق به بمبئی سفر کنید اولین چیزی که هنگام نزدیک شدن به شهر میبینید همین دروازه است. دروازه هند نقطه آغاز مناسبی برای شروع کاوش در بمبئی است. فضای اطراف دروازه توصیفناپذیر است؛ هزاران فروشنده هندی در این مکان سکنا گزیدهاند تا شما را برای خرید وسوسه کنند.
معماری استعماری
معماری استعماری در این شهر به شکل پیچیدهای است. میتوانید رد پای ساختمانهای استعماری را در مرکز شهر دنبال کنید. بعضی از این بناها با معماری گوتیک طراحی شدهاند؛ مانند موزه کالا گودا، ایستگاه راهآهن ویکتوریا، دادگاه عالی بمبئی و ساختمان هورنیمان.
دادگاه عالی بمبئی
تماشای این معماری پر رمز و راز شما را با تاریخ بمبئی و هندوستان آشنا میکند. علاوه بر این هر کدام از این ساختمانها داستانی برای خود دارند که شنیدنی است.
موزه هنری اسب سیاه
موزه هنری کالا گودا(Kala Ghoda) یکی از دیدنیترین موزههای شهر است. کالا گودا به معنی اسب سیاه است و اشاره به مجسمهای دارد که زمانی در این موزه وجود داشت و به نوعی مرکز فرهنگی بمبئی به شمار میرود.
این مکان خانه بهترین گالریهای هنری شهر است و فضای فرهنگی و گالری فرش آن بسیار تماشایی است. میتوانید با قدم زدن در این مجموعه، هنر جهانگیر هندوستان را مشاهده کنید.
روز دوم
فرهنگ بمبئی
بمبئی به پایتخت تجاری هندوستان معروف است. این شهر علاوه بر اینکه یک مرکز تجاری است سبک زندگی مردم هندوستان را بازتاب میدهد. زندگی طبقات غنی و فقیر در این شهر در کنار هم دیدنی است.
بالیوود گردی
بمبئی مرکز بالیوود و صنعت فیلم هندوستان است. اگر طرفدار فیلمهای هندی باشید حتما بسیاری از نقاط شهر بمبئی را در این فیلمها دیدهاید. سینما اروس با معماری خیره کنندهاش و ایستگاه راهآهن چرچ گیت(Churchgate) هم -که پای ثابت فیلمهای هندی است- در این شهر قرار دارند. میتوانید با تور به شهرکهای سینمایی بروید و روند فیلمسازی را از نزدیک ببینید.
لباسشویی به سبک هندی
برای آَشنایی با سبک زندگی مردم این شهر بد نیست سری به خشکشویی و لباسشویی بزرگی که در مرکز شهر قرار دارد بزنید. تمام لباسهای کثیف از سراسر بمبئی به اینجا آورده و به شکل دقیقی شسته میشوند. هزاران کارگر تا زانو روی تشت لباسها خم میشوند و با کمک مواد شیمیایی و دستگیره لباسها را چنگ میزنند. این مکان روباز خاطره فراموش نشدنی از سفر را برایتان میسازد.
مسجد حاجی علی
مسجد و آرامگاه حاجیعلی در سال 1431 توسط تاجر مسلمان ثروتمند حاجی علیشاه بخاری ساخته شد. او بعد از سفری که به مکه مکرمه داشت تصمیم گرفت شیوه زندگیاش را تغییر دهد و این مسجد را بنا نهاد. پس از مرگش او را داخل مسجد دفن کردند. این مسجد تنها هنگام جزر آب دریا قابل دسترسی است.
روز سوم
ماجراجویی
بمبئی یک شهر شلوغ و درهم است؛ اگر اهل ماجراجویی هستید هر کوچه این شهر برایتان خاطرهانگیز خواهد بود.
پارکهای ملی
با وجود جمعیت میلیونی و توسعه بمبئی جای تعجب است که هنوز هم پارکهای ملی و طبیعت این شهر حفظ شده اند. غارهای باستانی بودایی هم که دیوارههای آن حکاکی شده دیدنی اند. در جزیره الفانتا که جزو میراث فرهنگی یونسکو است میتوانید آثار باستانی شگفتانگیزی را ببینید.
برای رفتن به این غار باید از دروازه هند یک قایق بگیرید و 45 دقیقه مسافت را به سمت جنوب بمبئی طی کنید. غار بودایی کانهری در پارک ملی سانجی گاندی در حومه بوریوالی (Borivali) را نباید از دست بدهید.
بازار
یکی از جاذبههای اصلی بمبئی مراکز خرید و بازارهای آن است. در بازارهای این شهر میتوانید انواع لباسهای نخی با کیفیت بسیار عالی و ارزان را بیابید. اگر دنبال عتیقه جات، صنایع دستی و ادویههای تازه هستید بهتر است به خیابان کلوبا کازوی بروید؛در خیابان لینکكینگ میتوانید کفشهای ارزان و لباسهای سنتی مناسبی پیدا کنید. چور بازار هم برای خرید عتیقهجات، مواد غذایی تازه و ادویه مناسب است.
غروب دل انگیز
پس از گذراندن یک روز طولانی در شهر شلوغ بمبئی بهتر است برای استراحت و ارتباط با مردم محلی به سواحل جوهو و مارین بروید تا از تماشای غروب آفتاب لذت ببرید. ساحل جوهو حدود 30 کیلومتری شمال بمبئی قرار دارد در حالی که مارین در مرکز بمبئی است.
اگر اهل ماجراجویی هستید میتوانید سری به غرفههای مواد غذایی و بساط دستفروشها بزنید تا طعمهای جدید و متنوع را امتحان کنید.