6 مهٔ 2015 – 16 اردیبهشت 1394
صفیالله مجددی، قاضی دادگاه رسیدگی به پرونده قتل فرخنده، چهار مرد را به اتهام مشارکت در قتل وی به مرگ محکوم کرده است.
قاضی دادگاه کابل همچنین هشت نفر دیگر را به ۱۶ سال زندان محکوم کرد. هجده نفر نیز بیگناه اعلام شدهاند.
براساس اعلام قاضی دادگاه این احکام نهایی نبوده و متهمان میتوانند خواستار فرجام خواهی شوند.
این دادگاه تا کنون درباره ۱۹ پلیسی که در روز حادثه در محل حضور داشتند، حکمی صادر نکرده است. اما آقای مجددی گفته است که حکم آنها روز یکشنبه هفته آینده اعلام خواهد شد.
در همین حال مجیب برادر فرخنده میگوید که خانواده او از حکم دادگاه در باره افراد متهم به قتل او ناراضی است.
مجیب، برادر فرخنده به بیبیسی گفت:” محکمه امروز سلیقهای بود و خانواده ما از این قضاوت راضی نیست.”
او افزود که اگر ۱۸ نفر گناه کار هستند، پس چرا جزا داده نشدند و اگر نیستند چرا خانوادههای دیگر افغانها در این روزها به جرم اینکه اینها قاتل فرخنده هستند، در ماتم نشانده شدند؟
مجموعه مطالبی درباره قتل فرخنده
در پرونده رسیدگی به قتل فرخنده نام ۴۹ متهم آمده است.
آقای مجددی گفت که زینالعابدین، مشهور به زینالدین متولی زیارتگاه شاه دو شمشیره، محمد یعقوب، محمد شریف و عبدالبشیر را به دلیل اتهام در قضیه قتل و سوزاندن جسد فرخنده براساس قانون جزا و قانون منع خشونت علیه زنان افغانستان محکوم به اعدام میکند.
قاضی دادگاه علاوه برآن هشت نفر به نامهای غیاث الدین، سیف الرحمن، حسیب الله، اکرام الدین، غلام محمد، عبدالفتاح، محمد عمران و مهمند را نیز هر یک به ۱۶ سال زندان محکوم کرد و حکم کرد تمام وسایل مرتبط به جرم که از این افراد گرفته شده، نیز مصادره شود.
آقای مجددی گفت که تذکره (شناسنامه) محمد یعقوب که محکوم به اعدام شده کمتر از ۱۸ سال است ولی با توجه به چهره ظاهری او برای دادگاه ثابت شده که وی بیشتر از ۱۸ سال دارد و قابل محاکمه است.
براساس قانون افغانستان افراد کمتر از ۱۸ سال کودک محسوب میشوند.
نخستین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده فرخنده روز شنبه برگزار شد و دادستان پرونده، متهمان را به سه گروه تقسیم کرد: “عاملان اصلی قتل فرخنده، مامورانی که در انجام وظیفه خود غفلت کردهاند و همچنین مامورانی که از صلاحیتهای خود در وظیفه استفاده نکردهاند”.
حدود یک ماه و نیم قبل، مردان خشمگین در کابل فرخنده را با این ادعا که یک نسخه از قرآن را سوزانده، با مشت، لگد، چوب و سنگ کشتند و جسدش را آتش زدند.
قتل فرخنده خشم مردم و سازمانهای مدافع حقوق بشر از سراسر جهان را به همراه داشت و باعث اعتراضهای گسترده نسبت به بدرفتاری با زنان در افغانستان شد.
این موضوع از همان آغاز در میان مردم، شبکههای اجتماعی، رسانهها و محافل گوناگون در داخل و خارج افغانستان بازتاب گستردهای داشت.
منبع ب ب س