زادروز: ۵۸۵ یا حدود ۶۰۶ هـ. ق. / حدود ۵۸۹ خورشیدی/ ۱۲۱۰ میلادی – شیراز، ایران
مرگ: حدود ۶۹۱ هـ. ق. / حدود ۶۷۰ یا ۶۷۱ خورشیدی/ ۱۲۹۱ یا ۱۲۹۲ میلادی – شیراز، ایران
ملیت: ایرانی
محل زندگی: شیراز، مصر، فرنگ، …
در زمان حکومت: سلطان محمد خوارزمشاه، سلطان غیاثالدین
رویدادهای مهم: هجوم مغولان
لقب: استاد سخن، پادشاه سخن، شیرینسخن، شیخ اجلّ، مصلحالدین
کتابها: گلستان به نثر و بوستان به نظم و…
دیوان سرودهها: بوستان (در بحر متقارب)، غزلیات، مواعظ، مراثی، …
تخلص: سعدی
دلیل سرشناسی: نظم و نثر آهنگین و قویِ آثارش
سعدي راوي زبان فارسي
زبان فارسی بعد از فردوسی که کاخ بلندی را سامان داد و عرصهای برای زبان فارسی گشود، تا حدودی به عربگرایی و مغلقگویی دچار شد. سعدی در قرن هفتم به گونهای دیگر زبان فارسی را بازآفرینی و از امکاناتی که این زبان داشت به گونهای استفاده کرد که به قول شادروان فروغی: امروز ما به زبان سعدی سخن میگوییم و گلستان سعدی به عنوان یکی از کتابهای موثری است که از قرن هشتم تا سیزدهم نزدیک به 72 گلستان واره به تقلید از او نگاشته شد که از آن جمله نگارستان جامی است. رئیس مرکز سعدی شناسی گفت: سعدی، شیرازهبند مکتب ادبی شیراز بود و حافظ ارتقا دهنده آن مکتب. به قول خیلی از حافظ شناسان از جمله استاد بهاءالدین خرمشاهی: شاید اگر سعدی نبود حافظ به این صورت شکل نمیگرفت. یعنی وامداری حافظ به سعدی در غزل از نظر حافظ پژوهان غیر قابل انکار است.
با این وجود اما در مشرب فکری تفاوتهایی وجود دارد که به روزگار، مسائل پیرامونی ونوع نگاه این دو شاعر بر میگردد، اما آنها در یک جبهه مشترک بودند. کمالی سروستانی ادامه داد: هر دوی این شاعران دغدغه انسان آزاد داشتند. هر دو از ظلم و ستمی که بر انسانهای روزگارشان روا داشته میشد رنج میبردند. هر دو از ریا، دورویی و دروغ ابراز تنفر کردهاند، هر دو ریا را در آثار خود رد کردهاند، هر دو به تعالی انسانی و آزاد بودن اندیشه انسانی تاکید کردهاند، هر دو روی مفهوم حقوق رعیت( در آن روزگار) و حقوق شهروندی که امروز با آن آشنایی داریم انگشت تاکید گذاشتهاند. سروستانی اضافه کرد: در یک دوره زمانی خاص بخشی از جامعه روشنفکری ایران نخوانده به سعدیگریزی دامن زدند.
خوشبختانه این مسئله دارد هر روز بیش از گذشته کم رونق میشود. کسانی چون مرحوم گلشیری که در حوزه ادبیات مدرن کار کرده بود در اواخر عمر خویش دست به کار ویرایش گلستان سعدی شد. او در پایان گفت: فردی چون محمود دولتآبادی میگوید: ما با خواندن سعدی از او الهام میگیریم. نقادان داستاننویسی چون کامیار عابدی و حسن میرعابدینی نقش سعدی را در ادبیات داستانی ایران کمرنگ نمیدانند. شاید همه این نکات باعث شده حضور سعدی در ادبیات ایران مستمر باشد. البته شعر حافظ هم نکته بینی و زیبایی مخصوص به خودش را دارد اما کاری که سعدی در زبان کرد را نه حافظ انجام داد و نه مولوی. آنها در شعر خیلی چیزها را به اوج بردند اما زبان و ادبیات در عین حال که همزاد هستند با یکدیگر تفاوتهای آشکاری هم دارند.
کوروش کمالی سروستانی، سعدیشناس، پژوهشگر، زبانشناس و نویسنده آثار ادبی، به سال ۱۳۴۱ در خاندان کمالی سروستانی در سروستان دیده به جهان گشود. او در رشته زبان و ادبیات فارسی تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه داده و هماکنون رئیس مرکز سعدی شناسی و دانشنامه فارس است. یکی ازمهمترین تالیفات او دانشنامه آثار تاریخی فارس است .
آرامگاه سعدی
نگاهي به مهمترين تاليفات شيخ اجل
گلستان سعدی
در نظر بسیاری از استادان ادبیات فارسی، درگذشته و حال زیباترین نثر فارسی در بیان مسائل اجتماعی و اخلاقی کتاب گلستان سعدی است که در عین شیوایی و رسایی، هیچ گونه کلام زایدی ندارد. به گفته جامی، شاعر نامدار ایرانی، آن را «نه گلستان، که روضه ای زبهشت» باید دانست. در این کتاب که تصویری از دنیای واقعیتهاست، چهره عاطفی و اخلاقی انسانها، آنچنانکه هستند، در قالب داستان هایی دل نشین و مزین به آیات قرآنی و احادیث نبوی، همراه با اشعار فارسی، عربی و در نهایت بلاغت و شیوایی به نگارش در آمده است. خود سعدیِ شیرین سخن چه زیبا سروده است:
به چه کار آیدت ز گل طبقی
ز گلستان من ببر ورقی
گل همین پنج روز و شش باشد
وین گلستان همیشه خوش باشد
بوستان سعدی
منظومه بوستان که زاده خیال و جهان آرمانی و مطلوب سعدی است، آکنده از نیکی، ایمان، پاکی و صفاست. در این گلزار، شاعر با گشودن 10 باب به روی کسانی که قصد سیر و سیاحت در این فضای معنوی دارند، آنان را به شهر آرمانی ای رهبری میکند که در چشم انداز زیبای آن، انسان بر اوج قله آدمیت بر می آید و از هر چه پستی و نامردمی است، پاک می شود. برای مثال، یک جوانمرد که خود تنگ دست است، برای آنکه زندانی بینوایی را از بند طلبکار نجات دهد، ضامن او می شود. بعد او را فراری می دهد و خودش به جای او سال ها در زندان می ماند. سعدی در بوستان خویش می کوشد که هر چه زشتی و بدی را از عرصه این جهان بزداید و در همه جهان، جز نیکی و زیبایی چیزی باقی نگذارد. از دیدگاه وی، حتی ستمکاران از گرایش به نیکی خالی نیستند.
غزل های سعدی
سعدی بسیاری از اندیشه ها، باورها، عقاید و احساسات خود را در قالب غزل بیان کرده است و عواطف درونی خود را، صاف و صمیمی با خوانندگان در میان می گذارد. غزل های سعدی، حاکی از سوز و گُداز او در عشق است. عشق سعدی، هم به تمامی مخلوقات و هم به آفریدگان او اظهار می شود؛ چنانکه خود او می گوید:
به جهان خرّم از آنم که جهان خرّم از اوست
عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
درباره محتوای غزلیات سعدی میگویند: غزلهای سعدی، وصف عشق و مستی و محبت است. از غزل های او برمی آید که او مرد عشق است… و تار و پُودِ وجودش با عشق بافته شده است. سخن بیرون از عشق را قیل و قال می خواند و عشق ورزی را هنر خود.
کسان عیب کنندم که عاشقی همه عمر
کدام عیب که سعدی خود این هنر دارد
دکتر عبدالحسین زریّن کوب درباره عشق سعدی گفته است : عشق او در حقیقت اخلاق و تقواست، درد و سوز و گذشت و تسلیم است. چنان از خودپرستی به دور است که در آن، از عاشق و خواستِ او نشانی نیست. از اینجاست که هیچ چیز معنوی تر، اخلاقی تر و روحانی تر از عشق وی نمیتوان جُست.