هنور نامی برای فیلم بعدی فرهادی، کارگردان برنده جایزه اسکار سینمای ایران، انتخاب نشده؛ اما بازی پنه لوپه کروز در این فیلم قطعی است. پدرو آلمادوار، کارگردان و تهیه کننده اسپانیایی، در ساخت این فیلم با فرهادی همکاری می کند.
اصغر فرهادی علت انتخاب این بازیگر را چنین توضیح داد: «همیشه بازی او را دوست داشتم، مخصوصا در فیلم های اسپانیایی اش مثل «وولور»، ساخته پدرو آلمادوار. همان یک سال پیش که با هم درباره داستانی که برای ساختن در نظر داشتم صحبت کردیم، از شوق و اشتیاقی که در او دیدم مطمئن شدم برای این نقش انتخاب درستی است. بعدتر با خلق و خو و روحیات شخصی، انگیزه بالا و عشقی که به کارش دارد مطمئن تر شدم او همان کسی است که باید این نقش را بازی کند. در این یک سال با هر دیدار این اطمینان در من بیشتر شد».
پنه لوپه کروز نیز درباره همکاری خود با اصغر فرهادی طی گفت وگویی با رسانه های اسپانیایی چنین پاسخ داد: «اصغر، یک سال پیش داستان فیلم بعدی خود را برایم تعریف کرد و من بدون خواندن فیلم نامه، به او گفتم که در این فیلم بازی می کنم، چون به نظرم او کارگردانی فوق العاده است. داستان فیلم بسیار قدرتمند است و من خیلی دوست دارم آن نقش را بازی کنم. هنوز نام فیلم مشخص نشده و فرهادی در حال کارکردن روی مراحل پایانی فیلم نامه آن است».
پنه لوپه کروز، بازیگر اسپانیایی برنده اسکار، در فیلم هایی همچون «ویکی کریستینا بارسلونا»، «دزدان دریایی کاراییب»، «به رم، با عشق» و… بازی کرده است و برای بازی در فیلم «ویکی کریستینا بارسلونا»، به کارگردانی وودی آلن، جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن را دریافت کرد.
پنه لوپه کروز
پروژه بین المللی اصغر فرهادی، اکتبر سال آینده میلادی در اسپانیا کلید خواهد خورد. این فیلم محصول مشترک کشورهای فرانسه و اسپانیاست. این نویسنده و کارگردان برنده اسکار، نگارش فیلم نامه جدید خود را در سال گذشته به پایان رسانده و طبق برنامه ریزی های صورت گرفته، قصد دارد مهرماه سال 1395 (اکتبر 2016) آن را در اسپانیا کلید بزند.
«الکساندر ماله گی»، مدیر کمپانی فرانسوی «ممنتو»، که تهیه کننده فیلم «گذشته» فرهادی نیز بوده، به همراه «پدرو آلمادوار»، فیلمساز شهیر اسپانیایی، به طور مشترک فیلم جدید این کارگردان ایرانی را تهیه خواهند کرد. آلمادوار و فرهادی در سال 2012 رقیب یکدیگر برای کسب جایزه گلدن گلوب بودند که درنهایت این جایزه نصیب فرهادی شد. آلمادوار، کارگردان، فیلم نامه نویس و تهیه کننده اسپانیایی است که فیلم های «همه چیز درباره مادرم» (1999) و «با او حرف بزن» (2002) ازجمله معروف ترین آثارش به شمار می روند و با فیلم «همه چیز درباره مادرم»، جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی را به دست آورده است.
او به همراه برادرش، آگوستین آلمادوار، کمپانی ساخت فیلمی با عنوان ال دسئو را تأسیس کرده اند که یکی از پروژه های سینمایی آن تهیه کنندگی فیلم فرهادی در سال آینده است. بازیگران این فیلم از میان هنرپیشگان آمریکایی و اسپانیایی انتخاب شده اند. قصه فیلم نیز به زبان انگلیسی و اسپانیولی روایت خواهد شد. البته به نظر می رسد اکثر عوامل غیرایرانی باشند که برخی قطعی شده اند و برخی دیگر در زمان پیش تولید که سال آینده است انتخاب خواهند شد.
پدرو آلمادوار اخیرا طبق اظهارنظری درباره همکاری اش با فرهادی گفته بود: «یکی از روزها اصغر فرهادی به دیدن ما آمد. ما قبل از آن در سال 2011 از نظر نامزدشدن در جوایز بین المللی با هم سهیم بودیم و در بسیاری از موارد در یک فهرست قرار داشتیم. شرکت سونی کلاسیک نیز اقدام به توزیع فیلم هایمان کرد. آن سال فیلم «جدایی نادر از سیمین» یکی از مهم ترین های جایزه گلدن گلوب بود. این اتفاق ها باعث شد دوستی ما پیوند بخورد. فرهادی نوشتن پروژه بعدی خود را به پایان برده است و داستان این فیلم در اسپانیا اتفاق می افتد. او به محل فیلم برداری ما آمد تا در مورد فیلم صحبت کند. من یکی از بزرگ ترین تحسین کنندگان سینمای فرهادی هستم. او یکی از معدود نویسندگان معاصر است که هنوز حرف هایی برای گفتن درباره روابط خانوادگی دارد».
فیلم های اصغر فرهادی حول محور روابط آدم ها و خانواده می چرخند. این کارگردان سینما در بخش دیگر گفت وگویش با «شرق» درباره اهمیت پرداختن به روابط زن و مرد در چارچوب خانواده در فیلم هایش چنین گفت: «بیش از اینکه رابطه زن و مرد اهمیت داشته باشد، نفس رابطه است که اهمیت دارد فارغ از جنسیت. با وجود برداشت های متفاوت و مختلفی که از شخصیت های زن یا مرد در این فیلم ها شده، من کمتر علاقه و اصراری به خط کشی و دسته بندی جنسیتی شخصیت ها دارم. اعتقاد ندارم که در این فیلم ها زن ها، تنهاوتنها به دلیل زن بودنشان صاحب یک ویژگی اثبات شده مشترک اند یا مردها نیز به خاطر مردبودنشان در یک دسته واحد قرار می گیرند. شاید بشود شباهت هایی میان زنان و شباهت هایی بین مردها در این فیلم ها پیدا کرد اما این شباهت ها فقط برآمده از جنسیت کاراکتر ها نیستند. به هرحال، کهن ترین و قدیمی ترین رابطه بشری، رابطه زن و مرد است. رابطه پیچیده و پرتناقضی که با همه قدمتش در همه جای جهان مسائل و مشکلاتش همچنان تازه است. اما اینکه چرا ارتباط میان انسان ها در بستر خانواده مورد بررسی قرار می گیرد، دلایل مختلفی دارد. اولین و ساده ترین دلیل الزامی است که قصه ها به وجود می آورند. من پیش از نوشتن داستان هایم تصمیم نمی گیرم که فلان تم یا موضوع را در بستر یک خانواده و با کمک یک داستان مطرح کنم. آغاز همه چیز داستان است.»
او افزود: «طی شکل گرفتن داستان این موضوعات و پرداخت ها رنگ می گیرند و برجسته می شوند اما دلیل دوم که در جای دیگری هم به آن اشاره کرده ام این است که به نظرم موضوع ارتباط بین آدم ها مخصوصا در واحد کوچکی مثل خانواده در همه فرهنگ ها و جغرافیاها بین همه انسان ها دغدغه مشترکی است. درواقع تماشاگر با این نوع داستان پیشاپیش یک قدم به فیلم شما نزدیک شده چون فیلم نیز درباره این دغدغه مشترک بحث و سؤال ایجاد می کند. از سوی دیگر «خانواده نمونه» یک «جامعه کوچک» است و یک مثال از جامعه بزرگ تر. این جامعه کوچک، بسیار غنی و حاصلخیز برای داستان سازی است. در آن زن، مرد، کودک، نوجوان و بزرگ سال وجود دارد، عشق، نفرت، تردید و همه تم هایی که در یک اجتماع بزرگ قابل لمس هستند اینجا نیز امکان طرح و بررسی را دارند».
اما شنیده ها حاکی از آن است که اصغر فرهادی قصد دارد قبل از آغاز پروژه اسپانیایی خود، امسال در ایران فیلمی را مقابل دوربین ببرد. او این روزها در حال صحبت با عوامل پشت دوربین فیلم ایرانی خود است. «گذشته» نخستین فیلمی بود که فرهادی در خارج از مرزهای ایران و با تهیه کنندگی شرکتی فرانسوی ساخت. این فیلم در جشنواره های متعدد خارجی به نمایش درآمد و نامزد جوایز گلدن گلوب و سزار شد و جایزه بهترین بازیگر زن جشنواره کن را از آن «برنیس بژو»، بازیگر نقش اول زن فیلم، کرد.
«گذشته» در فرانسه نزدیک به یک میلیون نفر تماشاگر داشت. «جدایی نادر از سیمین»، ساخته فرهادی، برای نخستین بار جوایزی چون اسکار و گلدن گلوب را برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
ایسنا