عبور از پاییز با میوه‌ها و سبزیجات

  میو2ه
 پاییز رسیده است و میوه‌ها و سبزیجات ویژه این فصل را می‌توان از این پس خیلی راحت از فروشگاه‌ها تهیه کرد. محصولاتی که سرشار از ویتامین و مواد مغذی هستند و خوردن شان در این فصل انرژی بیشتری به بدن می‌دهد و ما را در برابر بیماری‌های مختلف مقاوم می‌کند.
 سیب‌ ترش یا شیرین‌‌اش فرقی ندارد، سیب سرشار از زردینه است و می‌تواند برای قلب بسیار مفید باشد. به‌علاوه سیب سرشار از اکسیدان و فیبر غذایی هم است.
خرما‌ میوه‌ای با اصالت خاورمیانه‌ای که خوردن‌اش فصل نمی‌شناسد. هر چند در فصول سرد سال بیشتر می‌چسبد. هر چه از خواص این میوه خوشمزه بگوییم کم است. خرما سرشار از فیبر بوده و از این رو برای دستگاه گوارش مفید است. این ماده غذایی دارای ویتامین‌هایC ، B،A وE است و مقادیر زیادی املاح معدنی دارد. خرما را حتما در مصرف روزانه خود بگنجانید، اما در خوردن‌اش افراط نکنید، زیرا مصرف بیش از حد این میوه به کبد و طهال آسیب جدی می‌رساند و موجب افزایش فشارخون می‌شود.
کلم دکمه‌ای‌ طعم منحصربه ‌فردی دارد و می‌توان آن را به صورت پخته یا خام در سالاد استفاده کرد. یک فنجان از این کلم بیشتر از میزان مورد نیاز بدن، ویتامین K دارد. این سبزی سرشار از فولات است و منبع غنی آهن به‌شمار می‌رود.
هویج وحشی‌ از نظر شکل و ظاهر بسیار شبیه به‌همان هویج‌های معمولی است که استفاده می‌کنیم، اما رنگ آن زرد است و طعم شیرین‌تری دارد. از این هویج می‌توان در انواع سوپ و سس استفاده کرد. هویج وحشی منبع غنی از پتاسیم و فیبر است.
گلابی‌ میوه آبدار و اغلب شیرینی که خوردن اش لذت خاصی دارد. گلابی پخته هم خوشمزه است، حتما امتحان کنید. گلابی حاوی ویتامین C و مس است و در هر فنجان چهار گرم فیبر به بدن می‌رساند.
شلغم‌ از قدیم ما ایرانی‌ها هنگام سرماخوردگی و با فرارسیدن پاییز عادت به خوردن شلغم داریم. شلغم را می‌توان هم به شکل خام و هم پخته مصرف کرد. برگ‌های این سبزی سرشار از کلسیم، ویتامین‌های A، K و فولات است. خود شلغم نیز منبع غنی از ویتامین C و البته فیبر است. محققان دریافته‌اند که مصرف شلغم می‌تواند خطر ابتلا به پروستات و سرطان ریه را کاهش دهد. شلغم را تکه‌ تکه کرده و با اضافه کردن کمی‌آب لیمو و نمک میل کنید.
گل کلم‌ را ما ایرانی‌ها اغلب در ترشی و شور مصرف می‌کنیم، اما از آنجا که این سبزی سرشار از ویتامین C است و مصرف آن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد، بهتر است به خام مصرف کردن آن هم عادت کنیم. تکه‌های کوچک گل کلم را می‌توان در انواع سالاد و سوپ استفاده کرد. به‌علاوه گل کلم ضدکلسترول نیز است. کدو مسما‌ برخلاف کدوهایی که در تابستان می‌رویند، کدوهای پاییزی و زمستانی شیرین هستند و بافتشان نرم‌تر است. این نوع کدو را می‌توان با طعم‌دهنده‌هایی چون دارچین و سرکه مصرف کرد. کدو مسما سرشار از ویتامین A و امگا 3 است، پس در مصرف آن درنگ نکنید.
انار‌ میوه محبوب در میان ایرانی‌ها که از آن محصولات متنوعی چون لواشک و رب نیز تولید می‌شود. ما ایرانی‌ها باور داریم که انار خون را تصفیه می‌کند و این باور اشتباه هم نیست. انار سرشار از آنتی‌اکسیدان است و آن را منبع غنی از این ماده مفید برای رگ‌ها و قلب به‌شمار می‌آورند. در انار مقدار زیادی مواد معدنی موردنیاز برای بدن وجود دارد و این میوه را می‌توان یک منبع خوب از ویتامین C و فولات دانست. می‌توان انار را آب گرفت یا اینکه دانه‌هایش را با گلپر و نمک مخلوط کرد و میل کرد. به‌علاوه از دانه‌های این میوه در انواع سالاد نیز استفاده می‌شود.
کدو حلوایی‌ طعم شیرین و بافت آبدار این نوع کدو آن را برای مصارفی چون کیک و شیرینی‌پزی مناسب می‌کند. کدو حلوایی سرشار از ویتامین B است، 20 درصد از فیبر موردنیاز بدن را تامین می‌کند و منبع غنی از پتاسیم است. کیوی‌ شاید باورتان نشود، اما مقدار ویتامین C موجود در کیوی از پرتقال هم بیشتر است.
کیوی علاوه بر این منبع غنی از پتاسیم و مس است. بهتر است این میوه با پوست مصرف شود، زیرا بخش عمده‌ای از ویتامین E موجود در این میوه در پوست آن ذخیره شده است. به‌علاوه فیبر موجود در پوست این میوه جان تازه‌ای به دستگاه گوارشتان می‌دهد.
گریپ فروت‌ میوه‌ای از گروه مرکبات که سرشار از مواد مفید و مغذی برای بدن است. این میوه 75 درصد از ویتامین C موردنیاز روزانه را دارد و منبع خوبی از لیکوپن و پکتین است که تحقیقات نشان داده که باعث کاهش کلسترول می‌شود. از آب گریپ فروت می‌توان به عنوان چاشنی سالاد استفاده کرد.
نارنگی‌ یکی دیگر از مرکبات پاییزی است که به دلیل راحت جدا شدن پوستش و البته طعم شیرین‌اش محبوبیت زیادی دارد. نارنگی به مانند دیگر مرکبات سرشار از ویتامین C و بتاکاروتین است. سعی کنید نارنگی را با پوست سفید روی آن مصرف کنید، زیرا پوست سفید این میوه حاوی مواد معدنی زیادی است و خاصیت اسیدی نارنگی در بدن را از بین می‌برد.
بیماری شایع پائیزی
یک متخصص کودکان گفت: سرماخوردگی بیماری شایع و واگیری است که می‌تواند علل ویروسی مختلفی داشته باشد.به گزارش ایسنا، فرخنده بابائی اظهار کرد: کودکان خردسال به طور متوسط سالانه شش تا هشت مرتبه دچار سرماخوردگی می‌شوند. حدود یک تا دو روز بعد از ابتلا به عفونت، علائم سرماخوردگی شروع می‌شود و نخستین نشانه‌ آن به طور معمول، گلو درد یا احساس خراشیدگی در گلو است که به دنبال آن انسداد بینی و آبریزش بینی آغاز می‌شود.
بابائی با اشاره به اینکه در 30 درصد موارد سرماخوردگی بسته به نوع ویروس، ممکن است علائم متفاوتی شامل تب، درد عضلانی، سردرد و سایر علائم جسمانی بروز کند، تصریح کرد: دوره سرماخوردگی به طور معمول حدود یک هفته طول می‌کشد و البته ممکن است در 10 درصد موارد تا دو هفته نیز ادامه یابد.این متخصص کودکان با اشاره به این نکته که پیشگیری دارویی یا واکسن برای سرماخودگی وجود ندارد، اضافه کرد: واکسیناسیون بر ضد آنفلوآنزا در پیشگیری از سرماخوردگی‌های ناشی از این ویروس موفق بوده است.
وی ادامه داد: هر چند مصرف ویتامین C طول دوره سرماخوردگی را کوتاه‌تر می‌کند، اما از بروز آن پیشگیری نمی‌کند. شست‌وشوی دست‌ها رایج‌ترین کاری است که برای پیشگیری از این بیماری توصیه می‌شود. بابائی، مهمترین کاری را که پزشک برای فرد دچار بیماری سرماخوردگی انجام می‌دهد، تشخیص و رد سایر علل ذکر کرد و افزود: سایر علل جدی‌تر و قابل درمان شامل سینوزیت، سیاه سرفه، عفونت‌های میکروبی و علل آلرژیک است. این پزشک متخصص کودکان، افزود: کنترل سرماخوردگی، بر پایه درمان علامتی برای بیماران است که مبتنی بر تجویز داروهایی مثل آنتی هیستامین‌ها، ضد سرفه‌ها، ضد احتقان‌ها و مسکن‌ها است.وی هشدار داد: باید از تجویز بی‌مورد آنتی‌بیوتیک خودداری کرد؛ چراکه علاوه بر داشتن عوارض جانبی برای بیمار، باعث می‌شود مقاومت به آنتی بیوتیک ایجاد ‌شود.بابائی با بیان اینکه استفاده از قطره مربوطه برای شستشوی بینی و بهبود علائم آن مفید است، گفت: هنگام سرماخوردگی توصیه به مصرف مایعات زیاد است، زیرا به رقیق کردن ترشحات و کم کردن موکوس تنفسی کمک خواهد کرد.
وی با بیان اینکه اثر مرطوب کردن هوا در کاهش علائم این بیماری ثابت نشده است؛ اضافه کرد: مصرف مایعات گرم، موکوس را رقیق می‌کند و جریان موکوزال بینی را افزایش می‌دهد.این پزشک متخصص افزود: در درمان گلو درد از استامینوفن استفاده می‌شود اما اجازه دادن آسپرین را نداریم؛ چراکه با مصرف این دارو، احتمال وقوع عارضه خطرناکی به نام «سندرم ری» در مبتلایان به ویروس آنفلوآنزا وجود دارد. سرفه با داروهای آنتی هیستامین نسل نخست، درمان می‌شود و باید توجه داشت
که هر چند مصرف عسل به واسطه داشتن خاصیت تسکین دهندگی، اثر فوری در بهبود سرفه دارد، اما در سن زیر یک سال به علت خطر بروز مسمومیت نباید استفاده شود.
بابائی با اشاره به شایع‌ترین عارضه سرماخوردگی که همان عفونت گوش میانی است، افزود: اگر ترشح از بینی یا سرفه‌های بیمار بدون بهبودی، مدت 10 تا 14 روز ادامه یابد یا علائم درگیری شدیدتر سینوس‌ها مثل تب، درد صورت یا ورم صورت بروز کند، باید مد نظر قرار گیرد.این متخصص کودکان در پایان خاطرنشان کرد: عارضه دیگر سرماخوردگی، تشدید آسم در مبتلایان به آن است.
منبع: آفتاب

Check Also

۲۰ فایده ی شکلات برای سلامتی

شکلات به عنوان یک درمان افراطی در نظر گرفته می‌شود، به این دلیل که به …