پیش بینی می شود ظرف 20 سال آینده تعداد افرادی که به جنون مبتلا می شوند، به شدت افزایش یابد. به همین دلیل هیچ تعجبی ندارد که امروز تحقیقات میلیون دلاری برای شناخت راه های حفظ سلامت مغز و پیشگیری از جنون و زوال عقل یا حداقل کاهش سرعت این بیماری ها انجام می شود. در ادامه با 5 راه عمده آشنا خواهید شد که با اصلاح شیوه زندگی شما، مغزتان را سلامت تر از همیشه نگه می دارد.
به خورد و خوراک تان برسید
غذاهای سالم قدرت مغز را افزایش می دهند و مانع از ابتلا به زوال شناختی در سننی پیری می شوند. مواد غذایی خاصی، مانند فولیک اسید، ویتامین B6، B12 و اسیدهای چرب امگا3 سلول های مغز را برای ارائه عملکردی بهتر تحریک می کنند.
میوه ها، سبزی ها و غلات سبوس دار نه فقط به جسم، که به ذهن هم کمک می کنند. مصرف مقدار متوسط قهوه هم شما را هوشیار نگه می دارد. یادتان باشد اگر عادت به ماهی خواری(!) ندارید، مغز درست و حسابی ای نخواهید داشت! پس حتما حداقل 2 بار در هفته ماهی میل کنید. اگر ماهی دوست ندارید یا گیاهخوارید، بهتر است یکی از انواع مکمل های روغن ماهی را امتحان کنید. نتایج مطالعه ای که در سوئد روی نوجوانان انجام شد نشان داد خوردن ماهی هوش کلامی و بصری افراد را بیش از 10 درصد افزایش می دهد.
در حالی که هنوز نمی دانیم خوردن ماهی دقیقا چطور و با چه مکانیسمی باعث افزایش سلامت مغز می شود، اما بعضی ها اعتقاد دارند، ماهی خوردن نیز ماننده ورزش کردن، باعث افزایش جریان خون به مغز می شود. البته غذاهای ناسالم مانند چربی های اشباع شده، الکل و تنباکو اثری منفی بر عملکرد مغز دارند و مصرف نکردن الکل، مانع از ابتلا به زوال عقل (جنون) در سنین میانسالی می شود.
سالم بمانید
با افزایش سن، سرعت تولید سلول های جدید مغزی کاهش می یابد و بافت مغزمان، از نظر اندازه کوچک می شود. به هر حال، ورزش مرتب و منظم می تواند این روند کاهش که وابسته به سن است را معکوس کند. مطالعه ها نشان می دهد ورزش مرتب و منظم، به خصوص ورزش های قلبی- عرقوی (ورزش هایی که سیستم گردش خون را تقویت می کنند) باعث افزایش جریان خون به مغز می شوند که این امر باعث رسیدن اکسیژن مورد نیاز به سلول های مغزی خواهد شد. (مغز ما تقریبا 20 درصد از اکسیژن بدن را مصرف می کند.)
مدیتیشن
مدیتیشن یکی از راه های قدیمی برای جوان سازی مغز شما و افزایش عملکرد وظایف شناختی (یک فرایند فکری است که در آن شخص نسبت به افکار و تصورات خود آگاه می شود و آنها را به خوبی درک می کند. این فرآیند تمام جنبه های ادراک، تفکر، استدلال و به یاد آوردن را شامل می شود) است با تمرین منظم مدیتیشن (تمرین های آرام و متمرکز تنفسی که در آن ذهن از فعالیت ها و افکار دیگر خالی و رها خواهد شد) ذهن شما به سطح عمیق تری از آرامش خواهد رسید که این امر به نوبه خود باعث بهبود وظایف دیگر مغز مانند ظرفیت، توجه، حافظه و تمرکز می شود.
فراموش نکنید تنش و اضطراب می تواند نتیجه مبارزه بدن شما با سموم، عفونت، مواد شیمیایی و رادیکال های آزاد باشد. نتایج مطالعه ها نشان داده هر نوع التهاب می تواند تاثیری منفی روی عملکرد مغز بگذارد. محققان دریافته اند اضطراب با کاهش سطح استاندارد هوش رابطه مستقیمی دارد. بنابراین اگر می خواهید ذهنی هوشیار و قوی داشته باشید، مبارزه با التهاب مهم و ضروری است. مواد غذایی مانند امگا 3 و آنتی اکسیدان های مختلف برای این کار می توانند مفید واقع شوند.
مغزتان را ورزش دهید
جدول کلمات، پازل ها و دیگر بازی های مبتنی بر کلمات سودوکو، مسائل ریاضی و بازی های فکری که بر مبنای اعداد هستند، برخی از راه های مفید برای افزایش کارایی مغزتان هستند. این قبیل بازی ها که ساخته و پرداخته ذهن هستند می توانند باعث بهبود توانایی حل مساله و تصمیم گیری شوند. در حقیقت، جالب ترین راه برای افزایش قدرت مغز هستند. یک راه خوب برای تقویت مغز، تجربه مهارت یا سرگرمی های جدید است. مهم نیست چه سرگرمی یا مهارتی را انتخاب می کنید؛ مثلا می توانید یک زبان جدید یاد بگیرید، یا نواختن یک ساز را شروع کنید، نجاری یا باغبانی بیاموزید و… وقتی مغز شما در تلاش برای آموختن موارد تازه است، سلول های عصبی تازه ای هم تولید می کند. علاوه بر این، مطالعه ها نشان داده تلاش برای تسلط بر مهارت های جدید می تواند به بهبود حافظه و وظایف شناختی مغز منتهی شود.
بازی های تصویری انجام دهید
هرچه بیشتر ذهن خود را با بازی های روزانه به چالش بکشید قوی تر و هوشیارتر خواهدشد. بازی ها شما را خلاق تر می کنند، تمرکز شما را افزایش می دهند، شما را به متفکری نقاد تبدیل می کنند و مطالب تازه ای به شما می آموزند. بازی های تصویری یا همان بازی های رایانه ای عالی ترین راه برای جوان و سرزنده نگه داشتن ذهن شما هستند. مغز شما را در وضعیت یادگیری قرار می دهند و تمرکز، ظرفیت توجه و توانایی حل مساله را در شما تقویت می کنند. مطالعه های بی شماری این مطلب را ثابت کرده اند که بازی ها ویدئویی توانایی پردازش اطلاعات دیداری و شنیداری را برای رسیدن به بهترین عکس العمل در بازی تقویت می کنند، که این موضوع قدرت تصمیم گیری فرد را در زندگی واقعی افزایش می دهد.