طلای ایران و بلخ تاریخی
از گذشته های دور طلا ارزش خاص خودش را داشت، در تمام دوران های تاریخ از طلا برای تزئین و قدرت استفاده می شد، در خاک کنونی ایران دو معدن طلای تاریخی وجود دارد، که از زمان ایلامیها مورد بهره برداری قرار می گرفتند. در کتیبه داریوش بزرگ در کاخ شوش نوشته شده که طلا های کاخ را از بلخ و سارد می آوردند، ترجمه و تلفظ بلخ از آن کتیبه بدرستی معلوم نیست، ولی آنچه که مسلم است در حوالی ولایت بلخ افغانستان کنونی معدن طلا وجود ندارد، در زیر مکان های طلا دار افغانستان را نوشته ام. در واقع، بلخ یا باختریش با هر تلفظ دیگری به این منظور، حدود یکی از شهرستان های تکاب یا صائین دژ یا میاندوآب می باشد، که در کناره های سیمینه رود و زرینه رود قرار دارند، که گاهی در تاریخ بنام سیحون و جیحون نامیده شده اند، بنظر من و با جمع بندی های کلی میاندوآب انتخاب اصلی است، در آینده نزدیک با یک سفر ده روزه به آن نواحی، دقیق تر خواهم گفت بلخ تاریخی باخترکجا بوده است.
در طول تاریخ مهاجرت های متعددی انجام پذیرفته، که دلایل زندگی و دینی و غیره داشته است، مردمانی که بجای جدید می رفتند دوست داشتند نام محل قبلی خود را در جای جدید بگذارند، نمونه آن در تمام قاره آمریکا از شمال به جنوب فراوان دیده می شود، اروپائیان و آفریقائیان مهاجر، نام های شهرهای قبلی خود را در مکان های جدید گذاشته اند، در گذشته های تاریخی قاره کهن نیز چنین بوده است. اشتباه در نگارش تاریخ ها و پرت و پلا هایی که بجای تاریخ در دو قرن گذشته نوشته اند، بلخ باختر را با بلخ خاور اشتباه گرفته اند، این غلط باعث شده تاریخ کلی بهم ریخته شود. وظیفه پژوهشگران جوان باهوش ایرانی است، که با دید نو و بدور از دروغها و غلط ها، تاریخ را بازنویسی نمایند.
معدن طلای زرهشوران ــ به عنوان بزرگترین معدن طلای ایران، در ۳۵ کیلومتری شهرستان تکاب و ۱۵ کیلومتری مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان واقع شده است. واحد فرآوری و استحصال طلا با ظرفیت سالانه سه تن شمش طلا در منطقه زرهشوران تکاب آغاز خواهد شد. بر اساس مطالعات نهایی ذخیره قطعی معدن طلای زرهشوران تکاب چهار میلیون تن کانسنگ طلا با عیار ۵.۸ PPMگرم در تن برآورد شده است. ذخیره احتمالی این معدن هفت میلیون تن با عیار متوسط ۴ PPM است.
معدن طلای آقدره ــ به عنوان دومین معدن طلای کشور، در ۳۰ کیلومتری شهرستان تکاب استان آذربایجان غربی واقع شده است. خوراک این کارخانه از معدن طلای آق دره در ۱۲ کیلومتری آن تامین می شود. کارخانه فرآوری و استحصال طلای آقدره با ظرفیت تولید سالیانه ۲/۲ تن به بهره برداری رسیده، و هم اکنون فعال است. ظرفیت خوراک ورودی این کارخانه ۲۰۰۰ تن در روز کانسنگ طلا، با عیار ۳ گرم بر تن است.
معادن طلا در افغانستان کنونی ــ از گذشته های دور به طریقه کامل و ابتدایی زر شویی از رودخانه کوکچه طلا به دست می آید، از این روش در مناطق مختلف از جمله در مناطق دروازه در بدخشان، تا قلعه زال در قندوز و دره های راق و دادنگ چهل کان استفاده می شود. تحقیقات وجود معادن طلا در بدخشان، قندهار، زابل ( زرکشان، انگوری، کریستو) را تثبیت می کند.
معادن نقره در افغانستان کنونی ــ مهمترین معادن نقره افغانستان در ارتفاعات بدخشان، منطقه پنجشیر، در سیم کوه هرات، خاکریز قندهار، غوربند و علاقه هزارجات و در رگه های معدن سرب بی بی گوهر ( قندهار) مشخص گردیده است.
معادن تاریخی طلا در ایران
قدیمی ترین معدن طلایی که اسم آن در تواریخ و گزارش ها آمده است، معدن سیستان است، پس از آن بیشتر نویسندگان از معدن کوه زر دامغان یاد کرده اند. ابودلف سیاح عرب که در زمان سامانیان در ایران سیاحت کرده، از معدن طلای شیز (تخت سلیمان نزدیک تکاب) یاد کرده و می نویسد: طلای آنجا سه قسم است، یک قسم به نام قومسی (شاید طلای معدن کوه زردامغان باشد)، و آن عبارت از خاک طلا است، که بر آن آب می ریزند، و پس از شستشوی خاک، طلای آن مانند گرد باقی می ماند. این طلا با جیوه ترکیب می شود، و رنگ آن سرخ روشن و سنگین و نرم و چکش خور می باشد، و رنگ آن در آتش استقامت دارد. قسم دیگر شهربی نام دارد، و تکه های آن از یک گندم تا ده مثقال یافت می شود، رنگ آن تند و ثابت است ولی جنس آن کمی خشک می باشد. قسم دیگر سجابذی است، که رنگ آن سفید و هنگام محک سرخ می شود، (مخلوط با مس بوده است). در جای دیگر از طلای همدان گفتگو کرده و می نویسد، به علت اینکه زغال در آنجا کمیاب است، هزینه به دست آوردن طلا زیاد و بهره برداری صرف نمی کنند، بعدا از معدن طلای مازندران، به نام کوه خشم یاد می کند.
توجه نمایید: در این متن های تاریخی معدن طلای سیستان، سیستان حتماً باید در بخش هایی از استان کردستان و بخش هایی از استان آذربایجان غربی را شامل بوده باشد.