هواپیمای بوئینگ ۷۴۷، ملقب به جامبو جت، یکی از نوستالژیکترین هواپیماهای دنیاست، طوری که ما حتی اگر هیچ علاقهای به تاریخچه هوانوردی هم نداشته باشیم، این هواپیما را در شمار زیادی از فیلمهای سینمایی دیدهایم.
یکی از نخستین فیلمهایی که این هواپیما در آن حضور داشت، فیلم Airport 1975 بود که در آن چارلتون هستون حضور داشت. ادامه این فیلم، Airport 77 نام داشت.
در فیلم جان سخت ۲ با بازی بروس ویلیس، یک هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ توسط تروریستهای ربوده و تخریب میشود. به احتمال زیادی شما فیلم یه یادماندنی Air Force One را دیدهاید.
در مجموع تصور میشود که جامبوجت در ۳۰۰ فیلم سینمایی تاکنون حضور داشته است. اما این هواپیما که لقب ملکه آسمانها را دارد، چه زمانی نخستین پرواز خود را انجام داد؟
در روزی مثل امروز در نهم فوریه سال ۱۹۶۹، نخستین پرواز این هواپیما انجام شد. علیرغم که در نخستین پرواز «فلپ»های هواپیما مشکل مختصری داشتند، اما پرواز در مجموع موفقیتآمیز بود.
از آن زمان تا کنون، در مجموع بیش از ۱۵۰۰ هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ در مدلهای مختلف، ساخته شده است و به خطوط هوایی مختلف تحویل داده شده است.
با شنیدن نام بویئنگ و کلا شرکتهای موفق شاید ما تصور برهههای حساسی که این شرکتها با بحران مواجه شده بودند را نکنیم. اما بد نیست همین جا یادی کنیم از رئیس موفق بوئینگ، که این شرکت را از خاکسترهای بعد از جنگ جهانی دوم به دراورد و تبدیل به یکی از بهترین هواپیماسازهای دنیا کرد:
هواپیماهای ساخت شرکت بوئینگ باعث پیروزی آمریکا و متفقین در جنگ جهانی دوم شدند، اما پیـروزی سـال ۱۹۴۵ مترادف با مرگ بوئینگ بـود. وقـتی کـه سفارش ساختن هـواپیماهای بـمب افکن یک شبه مـنتفی شـد،درآمد شرکت بیش از ۹۰ درصد کاهش یافت و همه میدانستند که تخصص بوئینگ منحصر به سـاختن هـواپیماهای بمب افکن بود.
همه چنین تـصوری داشـتند،اما رئیـس جـدید شـرکت طور دیگری فکر مـیکرد. بیل آلن- وکیلی که خودش میگفت صلاحیت تصدی چنین شغلی را ندارد- هرگز بوئیگ را شرکت سازنده بـمب افـکن قلمداد نمیکرد. شرکت او تبدیل به سـازنده مـاشینهای پرنـده خـارق العـادهای شد که مـهندسانش طـراحی کردند. در سال ۱۹۵۲ او برای ساختن یک هواپیمای مسافربری جت با نام بوئینگ ۷۰۷ دست به قمار بزرگی زد. در آن زمـان بـوئینگ هـنوز جای پایی در بازار هواپیماهای مسافربری نداشت. حـداقل مـشتریان بـالقوهاش چـنین نـظری داشـتند: «شما بمب افکنهای خیلی خوبی در سیاتل میسازید، چرا همین کار را ادامه نمیدهید؟»
با وجود این، درک و بینش آرمانی آلن بسیار وسیعتر از آنان بود. او میدانست که بوئینگ با تغییر تـولیدات خود میتواند تبدیل به رقیب سرسختی برای دیگران شود. بوئینگ تحت رهبری او هواپیماهای ۷۰۷، ۷۲۷،۷۳۷،۷۴۷ را ساخت که چهار نمونه از موفقترین هواپیماهای مسافربری در تاریخ این صنعت در جهان به شمار میروند.
رابرت سرلینگ در کـتابش «افـسانه و افسانه»، ضمن تشریح یکی از دیدارهای خود با اعضای هیئت مدیره بوئینگ مینویسد که یکی از مدیران گفت،اگر بوئینگ ۷۴۷ برای ارائه به بازار غیرقابل قبول میبود، شرکت ورشکست میشد.آلن پاسخ داد: «اگـر شـرکت هواپیماسازی بوئینگ بگوید فلان هواپیما را میسازد مطمئنا آن را خواهد ساخت،حتی اگر تمام منابع شرکت ته بکشد.»
او مانند مدیران عامل امروز محدودیت ناشی از کـوته فـکری، چارچوبهای زمانی فشرده و اهداف تـنگنـظرانه را تحمل کرد. آلن افکار بزرگتری در سر داشت و میراث بزرگتری را بر جای گذارد